Ačokča neboli papriko-okurka. Co to je a odkud pochází?

Ve světě zeleniny najdeme mnoho zvláštních unikátů, nad kterými by se člověk pozastavil. Jedním z nich je také ačokča neboli papriko-okurka. Možná se s ní už setkal, možná vás to teprve čeká. Pojďme si prozradit víc o tomto zajímavém druhu zeleniny, který se vyplatí konzumovat především v syrovém stavu. 

Odkud rostlina pochází? 

Rostlina je původem z jižní Ameriky, v Evropě je zatím méně známá. Pěstuje se pro plody i listy, obojí se dá konzumovat. Vzhledem plody připomínají papriku, chutí okurku. Mladé plody mají až hráškovou chuť. 

Ačokča také nazývaná jako korila je jednoletá popínavá rostlina typu liány, která dosahuje výšky 3-5 metrů. Její plody jsou pak velké mezi 5-10 cm. Rostlinu lze pěstovat pouze na slunných místech, nejlépe s každodenní zálivkou, ve vlhkém a teplém klimatu. Lze jí ale vypěstovat i u nás. Semínka se nechají naklíčit na jaře a už v říjnu nebo v září můžeme plody sklízet. 

Jak ačokču konzumovat? 

Nejlepší je konzumovat ačokču v syrovém stavu. Tak je prospěšná proti cukrovce, snižování cholesterolu a vysokého krevního tlaku. V gastronomii lze používat i sušenou ačokču například k dochucování zeleninových polévek. Samozřejmě ji můžeme konzumovat i dušenou, vařenou a nakládanou. Její příprava je podobná jako u paprik, proto lze ačokču připravit i plněnou mletým masem a rýží stejně jako plněnou papriku. 

Semínka na další výsev používáme ze zralých plodů ačokči, kdy ji rozřízneme jako papriku a semínka vydlabeme. Šťáva z plodů je výborná při léčbě zánětu uší, listy zase lze použít přikládáním na zanícenou část těla jako protizánětlivé. 

Tato netradiční zelenina tedy nejen skvěle chutná a má báječnou historii, respektive původ plný zajímavostí, ale také má zdraví prospěšné účinky.  

A co vy, měli jste už šanci ji vyzkoušet? Nebo ji dokonce pěstujete na své zahrádce? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *