Je celiakie limitem pro život?

Začíná to průjmy a nevolnostmi, pak ztrátou váhy a nevysvětlitelnými podlitinami po celém těle. Někdy naopak příznaky nejsou žádné, což je možná ta horší varianta, protože celou dobu se s vámi něco děje a vy o tom nevíte. A pak následná diagnóza – CELIAKIE je úlevou i strašákem zároveň. Možná si oddychnete, že za vašimi potížemi není rakovina, na druhou stranu si však neumíte život bez běžných rohlíků a chleba představit. Je tedy celiakie limitem pro život?

Jen si zkuste nejíst lepek…

O bezlepkové dietě jste možná už slyšeli. Dnes je velice trendy, ale jak pro koho. Celiakům, zejména těm nově diagnostikovaným moc trendy nepřipadá. Jedinou léčbou na jejich nemoc – celiakii je právě ona bezlepková dieta. A pokud víte, že je lepek obsažen v mouce, určitě už si domyslíte, že život s celiakií je nejspíš peklo. Nejde jen o mouku, rohlíky a chleba, nýbrž o celou řadu dalších potravin, které obsahují právě lepek – a že jich není málo. Nově diagnostikovaný celiak (nemusí jít jen o dítě, nýbrž i o dospělého člověka, u kterého se nemoc do té doby neprojevila) si tak po prvním bezlepkovém nákupu v taškách odnese tak nanejvýš zeleninu a ovoce.

A v tom to právě je! Jen si zkuste nejíst lepek, když ho obsahuje valná většina potravin. Celiak má tudíž těžší nejen stravování, ale i nakupování a vaření. Vše však lze zvládnout a po prvních stavech paniky si celiak uvědomí, že nabídka dnešních obchodů přece jenom myslí i na něj!

Celiakie je boj na celý život, prát se však nemusíte

Pravdou je, že se život po diagnóze celiakie obrátí dotyčnému úplně naruby, navíc na celý život.  Nejenže bude muset číst všechno složení, nýbrž na absenci lepku myslet i při vaření. O dost hůře to jde třeba v rodinách, kde je celiakem jen jeden člen – pro něj se pak musí vyvařovat extra. Protože ovoce a zelenina, maso, rýže, luštěniny, ryby, oříšky a semínka a další bezlepkové potraviny zůstávají v jídelníčku celiaka, nejtvrdším oříškem bude nahradit mouku a obecně pečivo. K zahušťování lze však použít celou řadu bezlepkových mouk – kaštanovou, kukuřičnou, pohankovou, také brambor nebo třeba lilek. Tak samo lze klasickou pšeničnou mouku při pečení nahradit alternativní bezlepkovou moukou. Koneckonců ani pečiva se celiaci nemusejí vzdát – poohlédnout se mohou buď po bezlepkové nabídce pečiva v obchodech (nabídka je velká a stále se rozšiřuje), nebo si domů pořídit domácí pekárnu a na obsah těsta sami dohlédnout.

A tudíž zvlášť díky široké nabídce bezlepkových pokrmů nemusí celiakie postižené nijak limitovat. Je sice bojem na celý život, vy se však prát nemusíte. Lepek je totiž naštěstí nahraditelný a dobrou zprávou je, že už po krátké době absence lepku v potravě se stav celiaka výrazně zlepší a on si tak může v pohodě užívat života…co na tom jestli s lepkem nebo bez!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.