Cibule tvoří důležitou složku potravy už tisícovky let

Pravděpodobně ji máte ve své kredenci, pravděpodobně s ní každý den přijdete do styku. Řeč je o cibuli, kterou mnozí pěstují na své zahradě. Jedná se o zeleninu, která nás dokonce umí rozplakat, což jiné druhy zeleniny neumí. Většina lidí ji bere za naprosto obyčejnou zeleninu, ale naopak se jedná o zeleninu neobyčejnou. Důvodem toho je fakt, že se jedná přírodní antibiotikum, které je známé už tisícovky let.  

Věděli jste, že o cibuli je například zmínka i v knize Mojžíšově? V ní se píše, že když se putovalo Sinajskou pouští, toužilo se po stravě výživné a chutné. Toužilo se po stravě, která se jedla v Egyptě. Pokud byste v knize četli dál, dozvěděli byste se, že Izraelci měli na mysli cibuli. Dalo by se tedy říct, že cibule je důležitou složkou potravy už více jak tři tisíce let.  

Možná budete namítat, že cibule otrokům ani Izraelcům nic výživného přinést nemohla, vždyť neobsahuje takřka žádné kalorie. Pravdou ale je, že oblíbená byla především pro své velké množství minerálů a vitaminů. Také jí vzrostla popularita díky jejím léčivým vlastnostem, o nichž se vědělo už tehdy.  

Základní informace o cibuli 

Věděli jste, že cibule kuchyňská patří do čeledi liliovitých? Její kořeny sahají až do daleké Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Není to tedy zelenina typicky česká, pochází konkrétně z Afghánistánu. Za dobu její existence však vzniklo mnoho odrůd. Kromě cibule kuchyňské je oblíbená také šalotka, zimní cibule nebo jarní cibulka krájející se na chleba s máslem. Cibule se také pěstuje v mnoha barevných provedeních, a to například v barvě bílé, červené nebo žluté.  

Cibule je tvořená rovnou několika vrstvami, takzvanými suknicemi. Když ji začnete svlékat, umí vás dokonce rozplakat.  

Cibule jako léčivá potravina 

Již bylo zmíněno, že před tisícovkami let byla cibule velice oblíbená. Důvodem nebyla ani výživnost této zeleniny (přece jen obsahuje malinké množství kalorií). Důvodem byly spíše léčivé účinky cibule. Při objevu cibule se Izraelci radovali z jedné věci, a sice z toho, že našli léčivou potravinu. Cibule jim totiž pomohla od problémů s dýchacími cestami a byla také prevencí nemocí dýchacích cest. Netrvalo jim dlouho a objevili, že cibule upevňuje jejich celkové zdraví.  

Cibule sice neobsahuje mnoho kalorií, na druhou stranu obsahuje takřka všechny vitaminy. K dalším obsaženým složkám v cibuli patří také karoten, biotin, síra, fosfor, železo, draslík či vápník. Dalo by se tedy říct, že cibule je bohatá na takzvané nevýživné látky, které mají fyziologické účinky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.