Jak snadno vyčistit ledničku

V domácnosti se najde hromada míst, kde se schází bakterie jako na nějakém pomyslném mejdanu. Vedle toalety mluvíme také o kuchyňské lince, kterou je zapotřebí pravidelně čistit, a to ideálně čistými hadříky, nikoliv hubkou ze dřezu. Dalším místem, o které je zapotřebí pečovat, je lednice, protože i zde se mohou velmi rychle hromadit škůdci napadající naše potraviny. Proto si připravte čistící prostředek na mytí lednic nebo mýdlovou vodu, dezinfekční sprej, hadřík a kartáček na čištění spár – poté vzhůru do akce! 

Začínáme vnitřkem lednice 

Čím ale začít? Vždyť je lednička tak velká! Říkáte si. Pojďme to tedy vzít krok po kroku a začít s vnitřkem lednice. Ze všeho nejdříve musíme vytáhnout všechny poličky a šuplíky, které umyjeme klasicky ve dřezu pomocí přichystané mýdlové vody. Stěny v lednici je nutné nejdříve odmastit vodou s mýdlem nebo zmiňovaným speciálním čističem, poté je dezinfikujte.  

Jako dezinfekce skvěle poslouží obyčejná voda s octem.  

Jděme na těsnění dveří 

Na co se bohužel velice často zapomíná je těsnění dveří. Jenže ve skutečnosti právě tato část je jedinou, kde se hromadí velké množství bakterií a kde vznikají plísně. Při čištění musíme věnovat velkou pozornost hlavně záhybům. Abychom se dostali i do těch nejužších spár, použijeme kartáček, který se dostane i do míst, kam se s běžným hadříkem nedostaneme.  

Je důležité těsnění po vyčištění namazat, a to buď olejem, nebo připravenou vazelínou. Jen tak zůstane těsnění pružné a nebude nijak praskat. 

Nezapomínáme na vnější část 

Závěrem nás zajímá vnější část lednice, a to i ta strana, která je u zdi. I když nejde vidět, je zapotřebí se o ni taktéž starat. Zvláštní péči vyžaduje hlavně kondenzátor a chladící žebra, která bývají velice často zanesená prachem a různými nečistotami. Při čištění těchto částí raději nepoužívejte žádné chemikálie.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.