Jak vyčistit troubu bez chemie

Trouba dostává každý den velmi zabrat. Zatímco někteří ji používají opravdu dnes a denně, jelikož mají rádi pečení i vaření, jiní ji používají třeba v tomto období, kdy se peče vánoční cukroví, které voní po celém domě. Ať už troubu používáte jenom před vánočními svátky nebo ji používáte i jindy během roku, v každém případě dostává trouba zabrat. Aby nám ale neodešla dřív, než stihneme říct švec, je třeba ji pravidelně čistit. Navíc bude trouba jako taková vypadat i daleko lépe, když nebude od mastnoty nebo od spálenin zaneřáděná.  

Pokud jde na vaší troubě vidět, že rád pečete, je načase se vrhnout na její úklid. I když jste to odkládali dlouho, musíte se vrhnout do čištění usazené špíny a mastnoty, o tom není sporu. Abyste ale nevyhazovali žádné speciální prostředky za nejrůznější přípravky, které stejně neúčinkují tak, jak se o nich píše na etiketě, prozradíme vám, jak troubu efektivně vyčistit i bez použité chemie.  

Vyvrátíme si tím domněnku, že troubu nelze jinak čistit než jen se speciálními a příliš drahými prostředky, jak se mnozí lidé domnívají.  

Použijte vodu s citronem 

Pokud jste domácí hospodyňkou, pak určitě moc dobře víte, že citron je pomocník, na kterého je spolehnutí v mnoha případech. Například se na něj můžete spolehnout v okamžiku, kdy se chcete pustit do čištění trouby. Díky vodě s citronem půjdou hravě a snadno pryč nejen připáleniny, ale také veškeré mastnoty, které se v troubě během jejího používání usadily.  

Pasta z jedlé sody a octa 

Stejně tak skvělými a účinnými pomocníky je i jedlá soda a ocet, z nichž vytvoříte pastu, která se rázem stane velice efektivním čistícím prostředkem, jenž odstraní nejen připáleniny po stěnách trouby, ale také zbaví dvířka veškeré mastnoty, která se na nich během pečení usadila ve velkém množství. Nebojte se pastu rozetřít po celém vnitřku trouby a po dvanáctihodinovém působení pastu setřete i s usazeninami.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *