Jak zvládnout vlnu veder?

 Jak zvládnout vlnu veder? Povolejte na pomoc obyčejnou okurku

Hadovka, polní, salátová – z obchodu ji zná každý, ne u všech je však zrovna oblíbená. Obyčejný zelený kus zeleniny, pro horké dny však dokonalý pomocník na mnoho způsobů. Zahoďte předsudky a nechte se inspirovat a objevte kouzlo této zeleniny a vyzkoušejte ji na mnoho způsobů. A některé triky dokonce používaly i naše babičky.

Okurka – zelenina plná vody

Okurka je až z 96 procent tvořena vodou, proto je v horkých letních dnech plných pálivého sluníčka ideální a osvěžující svačinkou a klidně i obědem. Nenápadně tak do svého těla dopravíme tolik potřebné tekutiny, což ocení obzvláště ti, kteří pitný režim příliš nedodržují. Je také skvělým pomocníkem při redukční dietě a obezitě. A věděli jste že vlastně pochází z Indie a Číny?

Začněte škrabáním – šlupky nevyhazovat!

Mladé plody této tykvovité rostliny mnohdy ani není potřeba oškrabávat, smlsneme si na ní rovnou na celé. Starší plody často této slupky zbavujeme, a šup s ní do koše. Chyba! V těchto vedrech slupka poslouží jako dokonalé osvěžení – stačí si ji dát na čelo, tváře, nos a klidně i dekolt a šíji. Nejen, že skvěle povzbudí náš přehřátý organismus ale pro naši pokožku působí i jako dokonalá pleťová maska. Že si vzpomínáte, že tento trik používala už vaše babička? No a pro ty, kteří trpí migrénou – tyto zelené a voňavé slupky rozhodně vyzkoušejte, zaručeně vám přinesou úlevu.

Oloupaná okurka jen tak na cesty nebo rovnou do ruky

Oloupaná okurka skvěle poslouží jako svěží svačinka na výletě autem, vlakem i na kole. Stačí ji zabalit do fólie – vhodné je i pořádné vychlazení a pokud máte i termobox tak ten je pro okurku dokonalé místo – a na cestách stačí jen rozbalit a vlna veder dostává na frak. Alespoň na chvíli. Takto jednoduše připravenou okurku ocení děti i u vody nebo na zahradě u bazénu. Můžete z ní i vykrájet veselé tvary, aby malým strávníkům lépe chutnalo.

Tradiční okurkový salát nezklame

Tento salát zná snad každý, a zaručeně osvěží. V sluníčkem prohřátých dnech je skvělým doplňkem k obědu, ale také jako lehká večeře či příjemně chladná svačinka. Okurku stačí oloupat, nastrouhat na jemno či na hrubo dle chuti a pak přidat jen sůl a pepř. Máme základ z kterého můžeme vykouzlit dva druhy okurkových salátů :

buď přidáním jogurtu či kefíru nebo naopak přidáním jemně oslazené vody dochucenou octem či citrónovou šťávou

Pokud toužíte po něčem více originálním, stačí do varianty s jogurtem přidat kopr či kořenící směs Tzatziki a osvěžující řeckou variantu máte na stole.

Okurková polévka – osvěžující nedělní oběd na zahradu

Víte co je na ní nejlepší? Kromě chuti samozřejmě? Snadná příprava, a to doslova, a bez špetky zapocení. Oproti běžným polévkám totiž nic nevaříte, takže se nezpotíte ani u sporáku, ani u samotného jídla, a to stojí ve vedrech opravdu za to:

  • 3ks okurky oloupeme a nastrouháme na jemno
  • 3 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme
  • 500ml kefíru smícháme s 300ml jogurtu
  • 2lžíce oleje smícháme s 1lžicí čerstvého kopru a 2ks nasekaných vlašských ořechů.

 

Pak už vše stačí smíchat dohromady a řádně, opravdu řádně vychladit. Podávat můžete s čerstvou bagetkou nebo jen tak.

Okurková limonáda – osvěžení s příchutí exotiky

Mnoho lidí tvrdí, že tohle tedy nemusí a rozhodně by nevzalo do úst. Kdo ovšem vyzkoušel lok, tento osvěžující nápoj si zaručeně sám doma snadno a lehce připraví:

  • salátovou okurku oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme tyčovým mixérem
  • citrón nebo limetku vymačkáme a smícháme s lžicí třtinového cukru
  • přilijeme perlivou vodu – pro labužníky může být i různě ochucená oblíbenou příchutí
  • směs přecedíme a dáme opět důkladně vychladit
  • Podáváme doplněné ledem a ozdobené kolečky okurky a limetky. Brčko samozřejmě nesmí chybět 🙂

A jak zaháníte vlnu veder vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.