Jíme čočku, ale jíme vůbec zdravou potravinu?

Každý člověk se chce po novém roce dostat takzvaně do formy. Chce mít postavu jako lusk, než přijde oblíbené roční období zvané léto. Lidé samozřejmě si jsou vědomi toho, že jen cvičení nestačí, že se musí k veškerému úsilí přidat také správné stravování. Odborníci doporučují zakomponovat do svých jídelníčků čočku, jelikož je to podle všeho jedna z nejzdravějších luštěnin, ale je to vůbec pravda? Nevodí nás odborníci za nos?

Pokud hovoříme o čočce, hovoříme o velmi chutné luštěnině, kterou lze připravit na sto způsobů. Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně. Její příbuznou luštěninou je fazole nebo také hrách, objevila se dokonce už před čtyřmi tisíci léty. Z dostupných informací můžeme říct, že pochází nejspíše z Blízkého východu. Řeč o ní byla dokonce i ve starověkém Egyptě.

Odborníci zejména čočku opravdu velmi vyzdvihují a označují ji za nepostradatelnou potravinu, ale je tomu opravdu tak? Je to potravina nepostradatelná či nikoli?

Co se skrývá v čočce

Čočka je favoritem odborníků právem. Obsahuje totiž velké množství bílkovin, kromě toho se v ní nachází i vápník potřebný pro zdravé kosti, také fosfor, železo a mimo jiné i vitaminy A, B a také C a E. Lze tedy říct, že čočka se podílí na posílení imunitního režimu, kromě toho také podporuje růst vlasů a nehtů, podporuje naše kosti a podobně.

Uvnitř čočky se skrývá také kyselina listová. Nejen díky ní je podporován nervový systém. Čočka mimo jiné také udržuje střeva plně funkční, také podporuje redukci tuků.

Populární jsou i klíčky čočky

Z kočky si pravidelně vaříme například čočkovou polévku, ale populární jsou také klíčky z čočky, které jsou doporučovány zejména těhotným ženám, které potřebují do těla dostat co nejvíce živin. Klíčky jako taktéž plné vitaminu C i plné kyseliny listové.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *