Léčivou sílu zázvoru znali už i naši předci

Zázvor je velmi silná a účinná zbraň proti mnoha druhům onemocnění. Toto koření se získává z rostliny zázvoru pravého, což je vytrvalá rostlina, která se pěstuje převážně v teplých a vlhkých oblastech v Asii.

Zázvor získáváme jen z části rostliny, přesněji z jejího oddenku. Obsahuje několik stovek látek, z těch léčivých jsou to například vitamíny B, minerály (hořčík, draslík, vápník) a gingerol, který je původcem ostré a výrazné chuti zázvoru. Zázvor se používá v kuchyni, samostatně jako koření, nebo jako přídavek do kořenících směsí. Je možné jej konzumovat čerstvý, kandovaný, případně sušený. Ze zázvoru se vaří léčivý čaj a v lékárnách jsou k dostání různé kapsle s výtažky ze zázvoru. Využívá se také v kosmetice, při výrobě mastí, parfémů, nebo vonných svíček. Zázvor zmírňuje žaludeční nevolnost a pálení žáhy, působí proti nadýmání, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, je i vhodnou prevencí proti nachlazení a tlumí bolest. Zázvor by neměly užívat děti do dvou let. Denní dávka pro dospělého člověka by neměla překročit 4 gramy čerstvého zázvoru na den. Větší dávky mohou způsobovat žaludeční obtíže z předávkování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.