Patisony pro štíhlou linii. Jak je správně pěstovat?

Na své zahradě můžeme pěstovat skutečné unikáty. Například si na své zahradě můžeme vypěstovat patisony, což jsou tykve, které většina ze zahrádkářů považuje za nejedlé a přezdívají jim „okrasné dýně“. Takovým zahrádkářům slouží patisony jako okrasa zejména na podzim, kdy patisony nasypou do krásné ošatky a dají si ji před dům nebo na okenní parapet. Samozřejmě patisony nejsou jenom pro okrasu, ale je to výtečná plodina, která podporuje hubnutí.

Patisony poznáte lehce. Od tykve či klasické dýně se liší především zajímavým tvarem a také svou velikostí. Existuje hned několik druhů, ovšem tím nejznámějším a typickým druhem je patison, který má diskovitý tvar a na okrajích je zvlněný. Většinou je žluté nebo bílé barvy.

Co se týče samotného růstu, od typické dýně se patison v tomto směru nijak neliší. Také se pěstuje na místech, kde má prostor a kde mu žádná jiná rostlina nepřekáží. Na rozdíl od klasických dýní se však nemusí pěstovat v kompostu.

Pozor na zalévání

Patison je však poměrně náročný na zalévání. Jestli však na své zahrádce máte okurky, nepřijde vám o nic náročnější, jelikož se zalévá naprosto stejně. Patisony stejně jako okurky potřebují dostatečnou zálivku, ovšem stejně jako u okurek se doporučuje zalévat patisony raději víckrát za den a méně, než jednou za den obrovským množstvím vody. Doporučujeme tedy patisony společně s okurkami zalévat zejména ráno a večer, během horkých letních polední a odpolední se můžou rostliny pod tíhou vody spálit.

Plodina pro štíhlou linii

Málokdo ví, že patisony jsou nízkokalorické, navíc jsou skvělé v tom, že obsahují velké množství minerálů a vitaminů. V kuchyni je lze připravovat naprosto stejně jako cukety, tudíž lze říct, že je v kuchyni můžete využít tisíckrát jinak.

Nejčastěji se patisony přidávají do krémových polévek, ale také se přidávají do syrových zeleninových salátů. Mohou se plnit masem a samozřejmě se mohou i smažit. Mnozí lidé je zavařují, a to do sladkokyselého nálevu (podobně jako okurky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.