Jak v malé kuchyni vyřešit prostor pro stolování
Do kuchyně jste ještě neumístili všechen nábytek a už vůbec nevíte, kam s jídelním stolem? Máme pro vás několik tipů, jak i v malém prostoru vytvořit pohodlné stolování.
Základní rozměry
Pro pohodlné stolování by měla být židle od stolu posunuta minimálně o 15–20 centimetrů. Pokud si chcete sednout pohodlněji, počítejte zhruba s 65 cm a více. Potřebujete také prostor, kdy usedáte od stolu a opět se od něj zvedáte. Zde musíte připočítat minimálně o dalších 10 cm více.
Pamatujte, že pohodlná šířka u stolu pro strávníka se pohybuje od 60 cm.
Výsuvný a sklopný nábytek
Pokud bojujete s místem, bude se vám hodit výsuvný nábytek, obzvláště stůl. Poté co sklidíte nádobí, vytvoříte ze stolku poličku, na kterou si během dne můžete odložit šálek čaje. Židle můžete po stolování složit do rohu. Dbejte na pořízení takových, které lze naskládat na sebe. Také však pamatujte, že takové řešení je vhodné pro dva, maximálně tři lidi.
Prodlužte pracovní prostor
Prodloužením kuchyňské linky můžete rovněž vytvořit příjemné sezení. Aby bylo pohodlné, nechte prostor pod deskou volný. Počítejte s prostorem pro nohy a zasunutí židlí.
Výhodou této varianty je také větší pracovní prostor, pokud potřebujete více místa při vaření na odkládání surovin.
Zkuste lavici
Lavice jsou užší a pojmou více lidí. Pokud se vám do prostoru vejde lavice ve tvaru „L“, můžete na ni posadit 3-4 lidi.
Jestli jste pořídili lavici bez opěradla, přidělejte na zeď pruh molitanu pro pohodlnější sezení.
Zbavte se zbytečností a dbejte na tvary
Zbytečné věci zabírají potřebné místo v mnoha domácnostech. Police plná suvenýrů zabírá v inteiréru místo, ale také místnost opticky zmenší.
Vyberte stůl v obdélníkovém či čtvercovém tvaru. V žádném případě však nesahejte po kulatém stolu, který se nedá přisunout ke zdi.