Pravidla úspěšného kompostování

S jarem se většina lidí pustila do pěstování. A s ním jde ruku v ruce také kompostování. Proč vyhazovat bio odpad do klasických popelnic, když tam bio odpad vůbec nepatří? Raději bio odpad dejte do kompostu, kde bude alespoň trochu k užitku. Tímto bio odpadem se myslí například slupky od kořenové zeleniny, tráva nebo další podobné odpady, které vzniknou na zahradě nebo které souvisí se úrodou.  

Bohužel se mezi námi najde několik lidí, kteří by rád začali kompostovat, ale kteří zkrátka nevědí, jak ke kompostování přistupovat. Proto jsme se rozhodli vypsat několik základních pravidel úspěšného kompostování, které vám usnadní kupu práce.  

Pravidla úspěšného kompostování 

  • Dospodu kompostu vždycky patří hrubší, vzdušný materiál. Díky němu bude kompost dostatečně provzdušněný, navíc bude zajištěn odtok přebytečné vody.  
  • Pamatujte na to, že čím pestřejší bude skladba kompostu, tím lepší bude daný kompost. Je proto dobré promíchat například vlhké se suchým nebo porézní materiál s hutným materiálem.  
  • Nezapomínejte na pravidelné kontrolování správné vlhkosti kompostu. Tím předejdete vzniku plísní nebo chorob, které by kompost zkazily.  
  • Je důležité každý kompost jednou za čas proházet, přehodit, promíchat. Tím se zamezí intenzivnímu tlení a tedy i snížení možného přísunu vzduchu. Ideální je promíchání tak po měsíci či dvou.  
  • Ptáte se, kdy je možné získat čerstvý kompost? Ten získáte zhruba za dva až šest měsíců, vyzrálý pak za šest až dvanáct měsíců.  
  • Abyste nastartovali tlení, můžete přidat, respektive přimíchat do kompostu také zralý kompost, případně také chlévský hnůj.  
  • Víte, jak poznáte, že je kompost správně založený? Prozradí to to, že se začne do dvou dnů po založení zahřívat, a to až na teplotu sahající přes padesát stupňů Celsia.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.