Chcete být zdraví? Vrhněte se na odplevelení zahrádky!
Chcete se pročistit, uvařit si zdravý oběd a udělat něco pro své vlasy? V tom případě se vrhněte na odplevelení zahrádky. Znáte aktuální plevel? Je jím samozřejmě kopřiva, která co nevidět vykoukne na svět. Právě její první výhonky se hodí do jarních salátů i pro očistné kůry. Takto odplevelovat zahrádku můžete do konce května.
V zahradě nežádaná, ale v kuchyni nepostradatelná kopřiva
Kopřiva v zahrádce moc radosti ani krásy neudělá, zato v kuchyni a vůbec doma bude nenahraditelná. Pokud se totiž nenecháte odradit jejím žaháním, vytěžíte z ní maximum. Obsahuje vitamín C, chlorofyl, železo, hořčík a další látky, které léčí. Pro léčivé účely se využívají listy a kořen. Vařit si z kopřivy můžete čaj, který můžete popíjet celých 14 dní. Právě takto jednoduchá kůra je až neuvěřitelně účinná. Čistí a detoxikuje, urychluje růst vlasů a zlepšuje jejich kvalitu. Může se stát, že se během této očistné kůry zhorší kvalita vaší pleti, to je ale přechodné. Navíc výsledkem toho bude zářivě krásná a čistá pleť a vitální vlasy. Kopřivový čaj připravíte jednoduše. Natrháte kopřivy (a odplevelíte zahrádku), omyjete je a spaříte vroucí vodou. Necháte vyluhovat a popíjíte během dne. Vývar si připravujte každý den čerstvý a popíjejte vlažný – tak totiž chutná nejlépe.
Kopřivový špenát – levná verze ze zahrady
Zapomněli jste v samoobsluze koupit špenát? To nevadí, skočte si na zahradu. Pokud vám ji totiž hyzdí kopřivy, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou – odplevelit zahradu a nahradit špenát kopřivou. Přitom můžete postupovat úplně stejně, jako byste vařili špenát. Nejprve tedy nasbírejte kopřivy, spařte je vroucí vodou a pak je rychle namočte do ledové vody – tak si uchovají čerstvě zelenou barvu. Potom postupujte zcela stejně, jako byste v hrnci měli špenát.
Tak co? Využijete aktuální plevel pro své zdraví?