Proč lilek zařadit do jídelníčku?
Zdravý jídelníček se skládá z mnoha zajímavých surovin a potravin. Odborníci na zdravou výživu se shodují v tom, že by každý pokrm dne měl obsahovat bílkoviny. Také se však shodují na tom, že součástí každého dne by mělo být ovoce a taky zelenina. Třeba takový tmavě fialový lilek je něco, co by v jídelníčku nemělo chybět.
Málokterý člověk si uvědomuje, že lilek jako takový je fantastický pokrm, který má celou řadu pozitivních účinků. Bohužel není mezi lidmi tak oblíbený, na svých zahradách ho pěstuje jen skutečně málokdo z nás. Jedná se o plod, jehož domovinou je daleká Indie a Čína, ale pravdou je, že v uplynulých letech v Česku trochu zdomácněl. Díky našemu podnebí se mu velice daří.
Lilek se skutečně neřadí mezi nejoblíbenější pokrmy, jíme ho především tehdy, kdy potřebujeme zhubnout. Ví se totiž o něm, že má opravdu minimum kalorií a že ho z devadesáti procent tvoří jenom voda. Navíc obsahuje minerály a tělu prospěšné živiny.
Pojďme si však o lilku říct víc. Prozraďme si, proč právě lilek je tělu prospěšný a proč bychom právě ho měli konzumovat.
Čistí játra
Lilek je skvělý proto, že dokonale čistí játra. Samozřejmě nejen je, čistí celkově celý organismus, a to díky vláknině, kterou obsahuje ve velkém množství. Kromě vlákniny obsahuje také vitamin B a C, také obsahuje draslík, mangan nebo síru a měď.
Během čistění organismu postupně rozbíjí ledvinové kameny a má navíc i močopudné účinky.
Pozitivně ovlivňuje mozkové buňky
Dalším důvodem, proč konzumovat lilek, je to, že pozitivně ovlivňuje mozkové buňky. Jeho dalším plus je zlepšení celkové fyzické kondice.
Další důvody, proč konzumovat lilek
- Upravuje hladinu krevního tlaku
- Ulevuje od zácpy
- Pomáhá při svalové horečce nebo při posílení svalové hmoty
- Prevence rakoviny
- Podporuje činnost srdce a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém