Zázrak jménem vejce
Vejce byly dlouho považovány za původce zvýšeného cholesterolu, dlouho se ve světě tradovalo, že pravidelná denní konzumace více jak jednoho vejce je pro zdraví škodlivá. Další mylnou domněnkou je konzumace pouze bílků v dietě, s tím, že po celých vejcích se tloustne. Vajíčka mají tedy kolem sebe celou řadu „fám“, které je nutné vysvětlit a objasnit. V dnešním článku se proto podíváme, jaké zdravotní benefity vejce mají a proč je vhodné konzumovat vejce celé včetně žloutků i v dietě.
Vejce a jejich vliv na zdraví
Vejce jsou skvělým zdrojem kvalitních, živočišných bílkovin a také zdravých tuků. Bílek je bílkovinou, žloutek poté tukem. Vejce mimo tyto kvalitní živiny obsahují také celou řadu vitamínů a minerálů. V bílkovinách najdeme široké spektrum aminokyselin, které jsou potřebné pro správné fungování našeho organismu a zejména při cvičení a posilování pomáhají k obnově svalových vláken, zrychlují regeneraci a jsou základním stavebním kamenem pro tvorbu nových svalů.
Vaječné žloutky jsou zdrojem cholinu, který je látkou podporující mozkovou činnost. Nedostatek cholinu v organismu může být také důvodem bolesti hlavy a také je často deficit cholinu spojován s Alzheimerovou chorobou. V celých vejcích najdeme také vitamíny skupiny B, konkrétně Vitamín B7 neboli Biotin a vitamín B12. Ve vejcích je také lutein, všechny tyto látky podporují kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Lutein poté podporuje zrak.
V neposlední řadě je nutné zmínit také obsah omega 3 mastných kyselin, které podporují kardiovaskulární činnost. Vejce jsou také významným a kvalitním zdrojem vitamínu D, který je často deficitním vitamínem (zejména v zimním a podzimním období) a který pomáhá se vstřebáváním vápníku.
Vejce jako pomocník v dietě
Zapomeňte na samotné bílky v dietě a nebojte se zařadit vejce celá. Jak už bylo zmíněno výše, žloutky obsahují široké spektrum zdraví prospěšných látek, které jsou pro organismus potřebné. Vejce má také vysoký sytící efekt, proto je do diety skvělou volbou. Doporučuji vejce uvařit a konzumovat vejce vařená, která mají ještě o trochu delší dobu zasycení.