Kupujeme si řezané květiny. Průvodce, jak je zařezávat
Každá jídelna by měla být zpestřena krásnou kyticí z řezaných květin, kterou zakoupíte v každém květinářství. Zatímco mnozí si bohužel myslí, že květiny jsou jen záležitostí narozenin nebo svátků, není to tak. Květiny jsou naopak záležitostí každého dne, vykouzlí úsměv na tváři a navíc krásně zútulní domácnost. Kdo nemá květinu na stole, tak je jeho den bez radosti. Proto obdarovávejte květinami své blízké nebo i sami sebe, pokud nemáte, kdo by vám ji daroval. Pokud však do řezaných květin budete investovat vy nebo někdo jiný, musíte vědět, jak je správně seřezat, aby vám ve váze vydržely co nejdéle.
Pokud květiny po příchodu z květinářství domů neseřežete, může se stát, že květiny nedožijí ani druhého dne. Pakliže budete květiny seřezávat pravidelně a budete jim měnit častěji vodu, vydrží vám i déle než čtrnáct dní. A to je už doba!
V současné době jsou populární zejména tradiční romantické růže, pestré gerbery, jarní tulipány a samozřejmě dlouhotrvající chryzantémy, z nichž se skvěle vytvoří obrovský pugét. Pojďme si říct, jak tyto jednotlivé květiny seřezat tak, aby nám co nejdéle vydržely.
Růže vždy šikmo
Růže se zpravidla seřežou šikmo. Čím delší šikmý řez bude, tím lépe. Ke květině se dostane daleko víc vody, než kdyby byla květina jen ucvaknutá s pomocí kleští. V drtivé většině případů květinářky upozorňují na to, že je nutné je po příchodu seřezat.
Chryzantémy lámeme
Zatímco růže se seřezávají poměrně pracně, chryzantémy jsou v tomto směru jednoduchostí samotnou. Jen je totiž s pomocí ostrého nože zlomíme. A tak to děláme i v případě výměny vody, vždy stačí chryzantému zlomit jen o kousek, aby se odstranil starý suchý konec.
Jak na tulipány a gerbery
Co se týče tulipánů a gerber, ty se seřezávají zhruba stejně, a to miniaturním šikmým řezem. Zatímco u růží se snažíte seřezat je tak, aby byl šikmý řez co nejdelší, u tohoto to není potřeba. Gerbery je nutné seřezat ve chvíli, kdy dužina uvnitř stonku není čerstvě bílá, ale naopak žlutá či shnilá. Tulipány zařízneme trošku vždy při doplnění vody.