Pak choi neboli čínské zelí: jak zeleninu používat?
Pak choi vypadá jako naše klasické zelí. Jde o rostlinu příbuznou mangoldu, která pochází z Číny. Dá se pěstovat celoročně a využívá se zejména v asijské kuchyni. Jak se zeleninou pracovat a proč na ni v kuchyni rozhodně nezapomínat, ať už připravujete oběd, večeři nebo svačinu?
Skvělé chutná, ale je také zdravá
Nejenže skvěle chutná, ale také obsahuje cenné látky jako vitamíny skupiny B, C a K, betakaroten, antioxidanty, vápník, draslík, železo a hořčík. Čínské zelí má protisklerotické a protinádorové účinky, čistí organismus a pomáhá trávení. Jelikož obsahuje málo kalorií, napomáhá hubnutí.
Pak choi v českých kuchyních
U nás se využití pak choi omezilo na zeleninové saláty, existuje však více způsobů, jak si jej vychutnat.
- Pak choi své místo najde zejména ve studené kuchyni, jelikož je nejlepší ho konzumovat v syrovém stavu, kdy si zachovává nejvíce cenných látek. Listy přidejte do salátu nebo do smoothies. Čínské zelí lze kombinovat s melounem, avokádem a citronovou či octovou zálivkou.
Pokud byste přemýšleli, zda jde zvýšit výživovou hodnotu čínského zelí, tak jde! Můžete ji podpořit mléčným kvašením.
- Jestliže listy podrobíte tepelnému zpracování, může se stát, že rychle zvadnou. Abyste tomu předešli, vložte je nejprve na několik minut do misky s vroucí vodou a poté je ponořte do vody ledové a osušte. Takto upravené listy pak můžete využít při zapékání, dušení, grilování, smažení nebo na přípravu polévek.
- Zkuste kombinovat čínské zelí s česnekem a zázvorem.
- V asijské kuchyni nachází pak choi řádné zastoupení. Nejoblíbenějším receptem jsou ve woku upravené nudle s masem, pak choi a další zeleninou.
Pokud vás potravina zaujala svými nutričními hodnotami anebo chcete dodat šmrnc svým oblíbeným pokrmům, neváhejte a vyražte ji pořídit do klasického supermarketu, kde by měla být běžně k dostání.