Overnight oats: Snídaně, která se uvaří (skoro) sama
Jen si to představte. Vstanete a snídaně je hotová. Co může být lepšího než snídaně, která na Vás čeká ráno na stole? A že nevíte, co si pod názvem overnight oats představit? Úplně volně bychom to mohli přeložit jako vločky přes noc, případně ovesná kaše přes noc. V jednoduchosti je krása a díky tomu věříme, že si overnight oats zamilujete i Vy.
V čem spočívá kouzlo overnight oats?
Určitě v rychlosti přípravy a neomezeném množství kombinací. Večer si nachystáte ovesné vločky, a protože neexistuje jeden univerzální recept na overnight oats, tak se fantazii meze nekladou. K vločkám určitě musíte přidat něco tekutého – mléko, rostlinný nápoj nebo vyzkoušejte třeba kefír. Pokud přidáte lžíci chia semínek, které na sebe navážou přebytečnou tekutinu, docílíte krásně pudinkové konzistence. Připravenou směs stačí nechat odležet v lednici ideálně 8-12 hodin.
Pokud nestíháte ráno snídani, můžete overnight oats využít také jako nutričně vyváženou svačinu do práce. Stačí si směs nachystat do uzavíratelné skleničky a ráno nezapomenout přibalit s sebou.
Nekonečno chutí
Overnight oats nejsou pouze vločky. Přidejte semínka, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce. Můžete přidat lžíci medu nebo sladidlo, dle Vašeho stravovacího návyku. Jedná se o zdravou, nutričně vyváženou snídani, která bude ideálním startem Vašeho úspěšného dne.
Slyšeli jste o fermentaci?
Fermentace neboli kvašení, je proces, při kterém dochází k přeměně organických látek. Pokud jste o spojení vloček a fermentace doposud neslyšeli, zbystřete. Vločky stačí večer namočit do vlažné vody a nechat odležet při pokojové teplotě alespoň 8 hodin. Při tomto procesu dojde ke štěpení sacharidů a vločky mohou získat i o poznání sladší chuť.
Pokud vločky namočíte do kefíru, získáte na snídani naprostou probiotickou bombu, za kterou Vám zažívací ústrojí určitě poděkuje. Jednodušší už to snad být ani nemůže. Tak neváhejte a vyzkoušejte jeden z našich snídaňových tipů.