Pěstování avokáda není věda. Vypěstujte si ho z pecky
Milujete avotousty nebo si rádi přidáváte avokádo do dipů k nachos? Tato exotická a výjimečně fotogenická ingredience patří k hitům, navíc je velice zdravá a hezky vyladí i dietní jídelníček. Bohužel se nejedná o nic levného. Pokud bychom avokádo kupovali dnes a denně, velice brzy by náš účet klesl na nulu. Daleko lepší je zvážit pěstování avokáda. Jestliže se to vydaří, budeme se radovat ze skvělé úrody dlouhé roky. Jak tedy k pěstování avokáda přistupovat nebo kde vůbec začít?
Vše začíná u klíčení
Pěstování avokáda z pecky není nic těžkého nebo složitého, jenom musíme už na samotném začátku vykázat pořádnou dávku trpělivosti a vytrvalosti. V ideálním případě bychom měli pecku dokonale omýt, zapíchnout do ní tři špejle a ponořit do sklenice s vodou (pecka se však musí vody jenom dotýkat, neměla by být ponořena více). Poté jenom čekáme na okamžik, kdy pecka pukne a začnou se z ní linout kořínky a z vrchní části rostlinka.
Případně je možné začít s klíčením semínek. Semeno se vkládá rovnou do vlhkého substrátu, a to špičkou nahoru a nechá se až do třetiny vyčnívat ven (spodní strana se pozná podle světlé skvrny). Během klíčení si hlídáme, aby substrát ani semínko nevyschlo.
Jaké je adekvátní umístění?
Abychom se brzy radovali z kořínků a vypouklé rostliny, kterou budeme moct záhy zasadit do květináře, musíme nádobu umístit na adekvátní stanoviště. Tím je teplé, světlé místo, kde se teplota pohybuje kolem pětadvaceti stupňů Celsia. Dejte si pozor, aby na avokádo nesvítilo přímé sluníčko.
Voda se při pěstování avokáda mění alespoň obden. Používá se spíše voda odstátá, která je vlažná, nikoliv přímo ledová nebo ani ne horká.
Do květináče se substrátem sázíme ve chvíli, kdy se světu ukážou dva až čtyři listy.